Delfland bezoekt JHL Groep in Pijnacker

bezoek_JHLgroup.jpgwoensdag 28 februari 2024 18:47

De fracties van het CDA, CU/SGP en BBB van het waterschap Delfland hebben een bezoek gebracht aan de JHL group in Pijnacker. JHL kweekt al tientallen jaren succesvol potgerbera’s. Voor Delfland is het belangrijk om te weten wat zij nodig hebben om dit zo goed en duurzaam mogelijk uit te voeren. Daarnaast is besproken hoe we gezamenlijk de waterkwaliteit in het gebied kunnen verbeteren.

JHL heeft zich gespecialiseerd in potgerbera’s en heeft ongeveer 50% van de totale wereldproductie in handen. Alleen in de kerstperiode telen ze andere planten zoals kerststerren. Het is een echt familiebedrijf met zes broers aan het roer. Lennart Lekkerkerk ontving de fracties in de hoofdvestiging in Pijnacker en ging in op vragen vanuit Delfland. Binnen het bedrijf vindt alles plaats in een gesloten waterkringloop, waarbij slechts een klein gedeelte het bedrijf verlaat in de pot van de plant. Zuivering van het water vindt plaats door filtratie en omgekeerde osmose. 

Men is afgelopen jaren in staat geweest om alle benodigde water uit de grote waterbassins en de binnen-gelegen watersilo’s te halen, bijna zonder extra water in te hoeven kopen of uit oppervlaktewater te halen. Maarten Jansen, fractievoorzitter van het CDA: “Het is goed te zien dat dit bedrijf zo zuinig omgaat met water en niets terugloost op het oppervlaktewater. Op die manier houden we ons oppervlaktewater schoon. Er wordt geteeld op vloeistofdichte betonvloeren zodat al het water kan recirculeren. Bij lekkage wordt onmiddellijk ingegrepen.”

Ytzen Lont, CU/SGP: ”JHL group helpt ons ook door het Rainlevelr systeem, waarbij ze water bij extreme buien kunnen opslaan in hun waterbassins zodat we met z’n allen droge voeten houden.” Nieske Dijkshoorn, fractievoorzitter BBB vult aan: “Dit bedrijf is een voorbeeld van hoe de toekomst van de tuinbouw er uit komt te zien. Daarom is het zo jammer dat de tuinbouw vaak de schuld van een slechte waterkwaliteit krijgt. JHL group laat zien hoe goed onze tuinders eigenlijk zijn.”

 

« Terug